Η επικρατούσα στο κοινό άποψη δεν είναι πάντα και σωστή.
Contrarian ή σε απλά ελληνικά αντιθετικός.
Είναι το άτομο που υιοθετεί μια στάση ή άποψη που είναι αντίθετη με αυτή της πλειοψηφίας. Οι αντιθετικοί συχνά αμφισβητούν κοινά αποδεκτές πεποιθήσεις ή πρακτικές και μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τις επικρατούσες στάσεις ή απόψεις των ανθρώπων γύρω τους. Μπορούν να αμφισβητήσουν τη συμβατική σοφία και να αναζητήσουν ενεργά εναλλακτικές απόψεις ή προοπτικές. Ο αντιλογισμός μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, των οικονομικών και της φιλοσοφίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βλέπουν τους αντιθετικούς ως επιχειρηματολογικούς ή δύσκολους, ενώ άλλοι τους βλέπουν ως ανεξάρτητους στοχαστές που φέρνουν νέες προοπτικές σε συζητήσεις και αναζητήσεις.
Τι σημαίνει να βρίσκεσαι αντίθετος πολλές φορές με την “κοινή λογική”;
Σε έναν κόσμο που αρνείται να συμφωνήσει ακόμα και επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ποια είναι και γιατί θα ήταν χρήσιμο να τα υπερασπιζόμαστε όλοι), μπορείς να καταλάβεις ότι είναι λίγο άτοπο (έως αστείο) να μιλάμε για κοινή λογική.
Τι σημαίνει «κοινή» (το ίδιο σε πολλά μέρη ή για πολλούς ανθρώπους); Και τι σημαίνει «λογική» (ικανότητα κατανόησης, αναγνώρισης, εκτίμησης ή αντίδρασης σε κάτι, ειδικά σε οποιαδήποτε από τις πέντε φυσικές ικανότητες να βλέπεις, να ακούς, να μυρίζεις, να γεύεσαι και να αισθάνεσαι), όταν εξ όσων βλέπουμε να συμβαίνουν δίπλα μας πολλά χαρακτηρίζονται αντικειμενικά ως παράλογα;
O Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε υποστηρίξει πως “η κοινή λογική (για την ακρίβεια, η κοινή αίσθηση -αφού στα αγγλικά ο όρος είναι common sense) είναι μια συλλογή προκαταλήψεων που αποκτά κανείς μέχρι τα δεκαοχτώ του”.
Η κοινή λογική είναι θεωρία που ανακάλυψαν οι αρχαίοι, ημών, πρόγονοι και διατύπωσαν ως ‘κοινή αίσθηση’.
Το Psychology Today εξήγησε πως συχνά μπερδεύουμε την ιδέα της πραγματικότητας με την ιδέα της αλήθειας. Έννοιες που ήταν συνώνυμες πριν 300.000 χρόνια, αλλά δεν είναι σήμερα -όπως δεν είναι ίδια η πραγματικότητα, αλλά και όλοι οι άνθρωποι. Στο μεσοδιάστημα η κοινή λογική ήταν ο ‘σωστός τρόπος ζωής’ που θεωρούσαν πως εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των κοινωνικών. Δηλαδή, όλα τα κοινωνικά ‘πρέπει’ που δεν διδάσκονται κάπου, ωστόσο περνούν από γενιά σε γενιά.
Η αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων είναι η βασική αρχή του διαλόγου.
Διότι ως γνωστόν ο διάλογος είναι μια επικοινωνιακή διαδικασία – πράξη μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων με την οποία διερευνάται η αλήθεια ή το ψεύδος ενός επιχειρήματος, μιας άποψης και επιδιώκεται η αποτελεσματική προσέγγιση ενός ζητήματος ή η ορθή επίλυση των διαφορών.